Interviews

Durf te leren en doe het ook!

Tjarda Borsboom, Griffier Gemeente Heeze-Leende

Goed voorbereid, steekt Tjarda Borsboom meteen van wal: “Zelfreflectie is onmisbaar voor leren-in-de-praktijk. Probeer uit te vinden waar je goed in bent. Iedereen kan wat. En als je merkt dat je iets niet kunt, niet doen!”.
Talloze memorabele momenten uit haar loopbaan passeren de revue. Bijvoorbeeld tijdens de periode van herindeling van vier gemeenten, waarbij we intensief hebben samengewerkt - Tjarda als griffier en Jorien als communicatie-adviseur. Tjarda: “Het zetten van de handtekening onder het herindelingsbesluit was zéker een memorabel moment in mijn loopbaan.  Het was de symbolische afsluiting van een bijzonder traject, waarbij het gelukt is om vier gemeenteraden te begeleiden naar gezamenlijke besluitvorming. Ik realiseerde me toen weer hoe belangrijk het is om dit soort momenten bewust vorm te geven en trajecten goed af te sluiten. Het is goed om daar een ritueel aan te verbinden.

Dat geldt voor grote projecten, maar ook voor kleinere zaken. Dat moment van afronden biedt alle kans voor zelfreflectie en maakt helder op welke manier je het verschil kunt maken. Op die manier kun je bovendien ‘echt’ inhoud geven aan het bedanken voor samenwerking. Dat is op het moment zelf al heel waardevol maar het is vooral waardevol voor de toekomst. Je komt elkaar immers altijd weer tegen – waar dan ook.”

Leren in de praktijk
Leren is voor Tjarda een niet weg te denken onderdeel van het proces. “Er zijn zoveel dingen waar je van kunt leren. Kijk om je heen, zie de veranderingen en doe er wat mee. Probeer steeds zelfkritisch te blijven, óók als het goed gaat. Laat succes niet met je op de loop gaan. Ik houd mijzelf altijd voor dat dit Peter’s principle ook voor Petra’s geldt. Kortom, leren draait voor mij om het organiseren van feedback.”

Advies aan jongere collega’s
Tjarda’s advies voor jongere collega’s sluit hier direct op aan. “Vraag zo veel mogelijk feedback en probeer niet in de verdediging te schieten. Wees nieuwsgierig, accepteer dat je niet alles weet en durf fouten te maken. Houd voor ogen dat veranderingen altijd kansen bieden, zelfs als je uit je comfortzone gehaald wordt. Ook een afgedwongen switch kan veel opleveren. Benut die situatie.
Je kunt een heleboel willen, je mag een heleboel kunnen, maar het gaat er in de praktijk ook om kansen te zien. Die kansen komen vaak maar één keer voorbij.
Met andere woorden: Durf te leren en doe het ook!”

 

#comments#