Interviews

Heb oog voor het succes van anderen

Bastiaan Brouwer - Consultant, Trainer, Coach Spark Innovation Catalysts, Renaissance.me

Bijzondere momenten in zijn loopbaan? De actualiteit geeft het antwoord met de aftrap van een nieuw bedrijf!
Een bedrijf, waarin alle kennis en ervaring die Bastiaan tot nu toe heeft opgebouwd, samenkomt. Bastiaan is een ervaren Lean consultant, trainer en coach met een achtergrond in de industriële automatisering en financial management. Hij werkt – samen met een Italiaanse collega - vanuit zijn woonplaats Urbino, Le Marche in Midden-Italië.
Bastiaan afficheert zich als een gesprekspartner, die zijn kennis en ervaring open op tafel legt om samen een oplossing te vinden voor een actueel probleem. Het perspectief van de klant is altijd het vertrekpunt. Bastiaan: “het gaat een opdrachtgever immers om de oplossing van zijn probleem en niet om de consultant. De samenwerking start met de vraag ‘wat ben je nu al aan het doen om je probleem op te lossen’. Op basis daarvan kun je samen beoordelen op welke manier je het proces kunt faciliteren om de gewenste vooruitgang te boeken”.
Met enthousiasme vertelt Bastiaan over de inspiratie die het oplevert als je kennis deelt. “Hoe meer ik deel, hoe mooier de vragen die volgen. Door je expertise in te brengen en aanvullend te communiceren, gebeurt er iets, komen er nieuwe vragen op en ga je samen verder denken. Op dat moment kun je écht optreden als katalysator van innovatie. Dat mobiliseert positieve energie en je ziet opdrachtgevers en teams accelereren in hun ontwikkeling. Prachtig!”

Leren in de praktijk

Voor Bastiaan is het vooral leren ván de praktijk. “Tijdens het werk ben je vooral gericht op de klant en mijn ervaring is dat je als professional juist groeit in de periode tussen klussen. Dan heeft je brein de tijd om alle verbindingen te leggen in plaats van oplossingen te genereren.” Bastiaan trekt deze lijn door naar ontwikkeling van anderen. “Ook dat vraagt om tijd en ruimte. Gun jezelf de kans om lessen te trekken uit je ervaring en daarvoor is een combinatie van veiligheid en creativiteit nodig. Veiligheid om te durven oordelen over wat er goed en minder goed ging. En creativiteit om andere perspectieven toe te laten en nieuwe inzichten te laten ontstaan.” Bastiaan is ervan overtuigd dat een inspirerende omgeving daarbij helpt. Een van zijn motto’s is dan ook: being out-of-the-box makes you think out-of-the-box.

Advies aan jongere collega’s

Bastiaan richt zich nu op collega-consultants. “Realiseer je dat kennis en ervaring mooi is, maar het mooiste is het om successen voor anderen te creëren. Veel kennis etaleren kan bedreigend zijn, wees daarom sensitief in de distributie van expertise naar anderen. Leg niet de nadruk op het implementeren van een tool, maar stijg boven een methodiek uit. Faciliteer de ontwikkeling van anderen. Het gaat niet zozeer om ‘goed’ of ‘fout’, veel interessanter is het te kijken waarom mensen bepaald gedrag in stand houden. Wat is er belangrijker dan datgene te doen dat jij als ‘goed’ kwalificeert? Heb oog voor het succes van een ander.”

Bastiaan Brouwer en Jorien werken samen in de programma’s die aangeboden worden bij Renaissance.me. Het zijn ontwikkelingsreizen, die ‘beyond borders’ gaan. Een voorbeeld is het LEIDERSCHAP 3.0 rond het drieluik “Networking – Teaming - Learning”.
De werkconferenties worden georganiseerd in Italie, in de Marken waar overal sporen te vinden zijn van een zeer inspirerend leider, Federico de Montefeltro, de hertog van Urbino. Dit was een facilitator avant-la-lettre, hij was niet alleen een succesvol krijgsheer maar ook een mecenas en architect van de ideale stad. Urbino groeide daarmee uit tot de bakermat van de Renaissance. Over vernieuwing gesproken! Voor meer informatie, zie: www.renaissance.me
Het nieuwe bedrijf van Bastiaan is SPARK Innovation Catalysts. Voor meer informatie, zie www.ontwikkelingsreizen.nl of www.sparkic.com

#comments#