Interviews

Onderschat ervaring niet

Leo Hauben, Hoofdredacteur L1 Regionale Omroep Limburg

Spreken met Leo Hauben over waardevolle momenten uit de praktijk, wordt al snel een krachtig pleidooi voor het waarderen van ervaring.
Onderschat ervaring niet”, zo luidt zijn stelling. “Ik ken organisaties, waar medewerkers elke vier jaar op een andere plek moeten gaan werken. Ik zet daar grote vraagtekens bij. Wees toch blij, denk ik dan, dat er mensen zijn die het klappen van de zweep kennen. Waardeer het dat er collega’s zijn, die weten hoe de hazen lopen. Niet voor niets zien we in de landen om ons heen dat invloedrijke functies allemaal naar ouderen gaan. Dat geldt ook voor beursgenoteerde bedrijven, aan het hoofd staan bijna altijd professionals met een schat aan ervaring. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor jong talent, maar dan wel in combinatie met … en niet in plaats van.”

Leo is hoofdredacteur bij L1 vanaf 1992. “Ik ga al 25 jaar fluitend naar mijn werk. We zijn begonnen met vier uur radio en het gaat nu om een continue stroom via diverse media, het is inmiddels een 24/7-bedrijf. Mijn loopbaan is daarom beter te kenschetsen als 6 x 4 jaar dan als één lange periode.
We zijn voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen en ik probeer de blik altijd naar voren te richten. Continu bezig te zijn met innovatie, waarbij je natuurlijk wel moet oppassen dat je niet te hard loopt. Ook dát is ervaring”, zo voegt hij toe.
Vervolgens wijst hij op een extra factor voor werkplezier. “Voor mij is het heel belangrijk dat ik zelf mijn agenda bepaal en dat ik de vrijheid heb om zelf mijn tijd in te plannen. Dat biedt ruimte en dat blijkt heel waardevol om hard werken niet als een last te ervaren.”

Leren in de praktijk
Zoals Leo voortdurend gericht is op nieuwe ontwikkelingen, zo verzamelt hij ook informatie. “Ik besteed structureel tijd aan lezen, heel veel lezen. Kranten, tijdschriften, boeken, per weekeinde soms wel meer dan 10 uur. En verder gaat het er om zoveel mogelijk te klankborden, dat doe ik dagelijks met collega’s en verder op allerlei soorten bijeenkomsten. Voortdurend probeer ik de antenne aan te zetten en om me heen te blijven kijken. Dat levert altijd weer inspiratie op.”

Advies aan jongere collega’s
Geheel in lijn met zijn betoog, zegt Leo: “Orienteer je breed in je vak en probeer heel goed te zijn in een kleiner gebied. Je kunt niet uitblinken in alles. Verwerf deskundigheid zodat je de kijker, de luisteraar, de lezer meer kunt vertellen. Bouw ervaring op en gebruik het.
En verdiep je vooral in de interesses van mensen, dan trek je publiek. Ga bijvoorbeeld niet geforceerd specifiek op zoek naar jongeren, maar maak programma’s over onderwerpen die ook jongeren interesseren. Dan kijken ze vanzelf.”

#comments#